середу, 7 червня 2017 р.

Дітям про часи давноминулі

    У нашому «бібліовулику» гамірно і весело, бо до нас злетілися допитливі «бджілки» (дітки з пришкільного табору «Квіткограй» ЗОШ № 21), щоб поласувати книжковим медом, який сьогодні виявився із присмаком сміливості, мужності і відваги, адже завітали маленькі «бджоленята» на хвилини радісного читання «Запрошуємо в гості казку». Але казка у нас була трохи серйозна, навіть історична!
        Історичне минуле українського народу – цікаве, героїчне та водночас трагічне. Вивчаючи нашу минувщину, маємо можливість не повторювати власних помилок у майбутньому.
Коли ж найкраще розпочинати розмову з бджілкою (тобто дитиною) про нашу історію? Відповідь проста. З раннього дитинства читати малюкові героїко-фантастичні казки. 
Як от сьогодні розгорнули перший том книги «100 казок» видавництва «АБАБАГАЛАМАГА» і читали разом казку «Кирило Кожум’яка» про легендарного руського богатиря Кирила (Микиту) Кожум’яку, який насправді жив за часів князя Володимира, врятував Русь від набігу кочівників, поборовши печенізького богатиря у двобої. Таку цікаву історію розповідає нам Нестор-Літописець, автор «Повісті минулих літ», на нього ж спирається і видатний український історик Михайло Грушевський у визначній праці «Історія України-Руси». 
За легендою на честь Кирила Кожум’яки назване українське місто Переяслав і означає «Той, що перейняв славу».
У «бібліовулику» запанувала тиша. Затамувавши подих, слухали «бджілки» цікаву казку, яка навчає усіх нас любити та захищати від ворога свою рідну землю. А казковий змій, з яким бився Кирило, на нашу думку, і є той самий печенізький богатир, якого здолав наш славний герой.

   

Немає коментарів:

Дописати коментар